Een beetje geschiedenis

Het gebied aan de Donkvijver is al millenia een trekpleister voor mensen uit de buurt.
Archeologisch onderzoek heeft bewezen dat de plek waar de surfclub zich momenteel bevindt al in de prehistorie een tijdelijke verblijfplaats was voor herders. Het kan dus wel eens gebeuren dat je in de oevers van ons surfstrandje een silex-kling of zelfs een prehistorische pijlpunt kan vinden!

In de middeleeuwen waren de meersen van ‘den donk’ in Bevere de gemeenschappelijke weidegronden waar de dorpsbewoners hun vee konden laten grazen.

Op het einde van de jaren 60 werd de ‘kleine vijver’ gegraven om de N60 en later de weg naar Avelgem op te hogen.  In een latere fase werd de ‘grote vijver’ uitgegraven en nog later werden beide plassen met elkaar verbonden.

Sinds 1979 huist windsurfclub Absolut aan de Donkvijver. Een dorpsschooltje uit de buurt van Oudenaarde werd afgebroken en opnieuw opgebouwd aan de Donkvijver en sedert dan is dat nog steeds ons clubhuis.

Ons watervlak

De Donkvijver is zonder twijfel het mooiste watervlak van ZO-Vlaanderen.

De Donkvijver is bijna 40 ha groot en bestaat uit 2 vijvers die met elkaar verbonden zijn. Als de wind goed zit, kan je op de ‘grote vijver’ gemakkelijk rakken van 1 km planeren.
Her en der in de grote vijver bevinden zich aan de rand kleine eilandjes. Plezierig en interessant om daar met de SUP langs te varen.

Eén maal per jaar kunnen we op de Donk tijdens het windsurfen, zeilen of SUP’en ook mee genieten van Feest in het Park dat eind augustus op de oevers van de Donkvijver plaats vindt.